NAŠA PRIČA
Opširnije +

NAŠA PRIČA

POSLOVNA PONUDA
Opširnije +

POSLOVNA PONUDA

U PONUDI
Opširnije +

U PONUDI

HOLIDAYS WITH HORSES
Read More +

HOLIDAYS WITH HORSES

AKTUELNO
Opširnije +

AKTUELNO

Дружење са коњима лековито за душу

 

Још у Првом светском рату примећена су благотворна дејства коња на људско здравље, па су војници који су радили у коњици ређе патили од посттрауматског синдрома.

Озбиљнији развој терапије почео је 50-их и 60-их година 20. века, када су рађена и прва научна истраживања. Код нас је интересовање за хипотерапију почело пре десетак година.

Деци оболелој од церебралне парализе, Дауновог синдрома и неких других болести терапијско јахање, како кажу родитељи, изузетно помаже.

Једини проблем је што мањеж у Крагујевцу није наткривен, па им је та помоћ ускраћена.

„Код мог сина сам приметила доста помака, у смислу равнотеже, координације, његове неке смирености, просто је он другачији када се попне на коња и његово читаво здравствено стање је боље, боље држи главу, врат“, каже мајка Ивана Оташевић.

Стручњаци који им помажу, а у тиму су физиотерапеут, психолог, дефектолог и коњички тренер, наглашавају да је континуитет у раду са том децом веома важан, а да се напредак види већ после неколико месеци.

„Сами коњи, њихова топлота, делује позитивно на мишиће, а сам покрет коња симулира неке методе које ми користимо у раду, то су тродимензионални модели покрета, који веома позитивно делују на тај спазам који је присутан код њих“, истиче виши терапеут Иван Драгичевић.

Дефектолог Мила Лекић каже да је њена улога да приближи дете коњу, а затим када дете почне да јаше, са њима ради психомоторне вежбе које деца радо раде.

„Коњички клуб Аранђеловац“ има осам коња, за рад са децом са посебним потребама обучена су два. Обука траје око годину дана.

И деца, и родитељи, и терапеути позивају све који могу, да помогну да деца са посебним потребама имају редовно терапијско јахање. Из „Коњичког клуба Аранђеловац“, стиже и добар предлог.

„Све што је за почетак потребно јесте да се наткрије овај мањеж. Сви би видели рекламни простор и хумано дело, зато што ова деца сада неће моћи да имају терапију због временских услова“, истиче Јелена Обрадовић.

Родитељи очекују да ће и локална самоуправа испунити обећање, и финансијски им помоћи да деци омогуће хипотерапију, јер то није метода лечења која се финансира о трошку државе.

TOP