На коњу смо сви једнаки

Показни час код драгих пријатеља ОШ "Светолик Ранковић"

У оквиру пројекта "На коњу смо сви једнаки" који Коњички клуб Аранђеловац спроводи у оквиру програма "Активне заједнице", подржаног од Фондације Траг, са циљем активирања и анимирања локалне заједнице, промоције једнакости, рекреације, спорта, здравог живота и борбрбе против негативних појава у друштву, у сарадњи са "ОШ Светолик Ранковић" 22.03.2014,. организовали смо показни час јахања за другаре из Љига, али и за домаћине ученика ОШ "Светолик Ранковић" Наши другари су пешке дошли на врх Букуље, где су их сачекали волонтери Коњички клуб Аранђеловац www.facebook.com/konjickiklubarandjelovac који су импровизовали мањеж и изненадили другаре шетњом на коњу.

Захваљујемо се волонтерима: Андреи Глишић, Милошу Максимовићу, Светозару Воиновићу, Мини Радуловић, Бојани Павловић, Дијани Величнин, Кристини Гајић и Елени Дрезги која нам је пуно помогла, а драге другаре из ОШ "Светолик Ранковић" и директора Горана Мицица срдачно поздрављамо. Посебно се захваљујемо Балкански фонд за локалне иницијативе | БЦИФ www.facebook.com/TRAGfondacija Фондацији Траг која је кроз програм "Акривне заједнице" инспирисала волонтере Коњичког клуба Аранђеловац на овакве активности и омогућила њихову реализацију.

У сусрет пролећу

Показни час код драгих пријатеља ОШ "Светолик Ранковић" У оквиру пројекта "На коњу смо сви једнаки" који Коњички клуб Аранђеловац спроводи у оквиру програма "Активне заједнице", подржаног од Фондације Траг, са циљем активирања и анимирања локалне заједнице, промоције једнакости, рекреације, спорта, здравог живота и борбрбе против негативних појава у друштву, у сарадњи са "ОШ Светолик Ранковић" 22.03.2014,. организовали смо показни час јахања за другаре из Љига, али и за домаћине ученика ОШ "Светолик Ранковић"

Наши другари су пешке дошли на врх Букуље, где су их сачекали волонтери Коњички клуб Аранђеловац www.facebook.com/konjickiklubarandjelovac који су импровизовали мањеж и изненадили другаре шетњом на коњу.

Захваљујемо се волонтерима: Андреи Глишић, Милошу Максимовићу, Светозару Воиновићу, Мини Радуловић, Бојани Павловић, Дијани Величнин, Кристини Гајић и Елени Дрезги која нам је пуно помогла, а драге другаре из ОШ "Светолик Ранковић" и директора Горана Мицица срдачно поздрављамо. Посебно се захваљујемо Балкански фонд за локалне иницијативе | БЦИФ www.facebook.com/TRAGfondacija - Фондацији Траг која је кроз програм "Акривне заједнице" инспирисала волонтере Коњичког клуба Аранђеловац на овакве активности и омогућила
њихову реализацију.

Да ли сте чули за хипорехабилитацију?

Терапија уз помоћ коња позната је одавно, али је код нас релативно нова.

За рад са децом користи је и "Коњички клуб" Аранђеловац, у оквиру пројекта "На коњу смо сви једнаки" подржаног кроз програм#активне заједнице www.facebook.com/hashtag/aktivnezajednice Траг фондације.

ТВ Шумадија прилог Коњички клуб Аранђеловац

Дружење са коњима лековито за душу

Покрети коња најбоље симулирају људске, тело коња је топлије, а пулс нижи него код човека, што у комбинацији има изузетне терапијске ефекте код деце оболеле од церебралне парализе, Дауновог синдрома и неких других поремећаја. Код нас је интересовање за хипотерапију-терапијско јахање, које је почело пре десетак година све веће.

Хипотерапија, односно терапија одређених обољења уз помоћ коња, позната је одавно, али је код нас релативно нова.

Припремила Ана Стаменковић

Још у Првом светском рату примећена су благотворна дејства коња на људско здравље, па су војници који су радили у коњици ређе патили од посттрауматског синдрома. Озбиљнији развој терапије почео је 50-их и 60-их година 20. века, када су рађена и прва научна истраживања. Код нас је интересовање за хипотерапију почело пре десетак година.

Деци оболелој од церебралне парализе, Дауновог синдрома и неких других болести терапијско јахање, како кажу родитељи, изузетно помаже.

Једини проблем је што мањеж у Крагујевцу није наткривен, па им је та помоћ ускраћена.

„Код мог сина сам приметила доста помака, у смислу равнотеже, координације, његове неке смирености, просто је он другачији када се попне на коња и његово читаво здравствено стање је боље, боље држи главу, врат“, каже мајка Ивана Оташевић.

Стручњаци који им помажу, а у тиму су физиотерапеут, психолог, дефектолог и коњички тренер, наглашавају да је континуитет у раду са том децом веома важан, а да се напредак види већ после неколико месеци.

„Сами коњи, њихова топлота, делује позитивно на мишиће, а сам покрет коња симулира неке методе које ми користимо у раду, то су тродимензионални модели покрета, који веома позитивно делују на тај спазам који је присутан код њих“, истиче виши терапеут Иван Драгичевић.

Дефектолог Мила Лекић каже да је њена улога да приближи дете коњу, а затим када дете почне да јаше, са њима ради психомоторне вежбе које деца радо раде.

„Коњички клуб Аранђеловац“ има осам коња, за рад са децом са посебним потребама обучена су два. Обука траје око годину дана.

И деца, и родитељи, и терапеути позивају све који могу, да помогну да деца са посебним потребама имају редовно терапијско јахање. Из „Коњичког клуба Аранђеловац“, стиже и добар предлог.

„Све што је за почетак потребно јесте да се наткрије овај мањеж. Сви би видели рекламни простор и хумано дело, зато што ова деца сада неће моћи да имају терапију због временских услова“, истиче Јелена Обрадовић.

Родитељи очекују да ће и локална самоуправа испунити обећање, и финансијски им помоћи да деци омогуће хипотерапију, јер то није метода лечења која се финансира о трошку државе.

Траг фондација Вести 2014 Вести 2014 13-01-2014 за међународни развој (УСАИД), а у партнерству са Институтом за одрживе заједнице (ИСЦ).

Организована прва Божићна коњичка парада у Аранђеловцу

Први пут у Аранђеловцу је организована Божићна коњичка парада, у којој су учествовале 32 особе са 14 коња. Параду је пратило и петнестак путничких аутомобила који су на овај начин подржали промоцију коњичког спорта у Аранђеловцу.

Поред чланова Коњичког клуба Аранђеловац, паради су се прикључили и мештани из Аранђеловца и околине који гаје коње. Дошли су на својим окићеним кочијама, и обучени у свечану народну ношњу тог краја. Доброј атмосфери допринео је и музичар у фијакеру који је током параде свирао хармонику. У паради су учествовала 6 јахача на коњима и 4 запрежна возила, двопрега. Парада се кретала трасом дугом 4 километра. Кренула је од споменика Књазу Милошу и прошла до двора Старо здање где се окренула и још једном прошла главном улицом.

На главном градском Тргу параду је сачекало стотинак аранђеловчана, углавном деце која су се јако обрадовала доласку коњаника. Манифестацију је организовао Коњички клуб Арађеловац у сарадњи са Туристичком организацијом Аранђеловца, а уз подршку љубитеља и власника коња, у оквиру пројекта "На коњу смо сви једнаки".

Пројекат за циљ има прикупљање средстава у локалној заједници за наставак бесплатне хипотерапије за децу са инвалидитетом, коју ово удружење спроводи. Пројекат је подржао Траг у оквиру програма Активне заједнице, помоћу средстава Америчке агенције

TOP