Гарашко језеро

Пут води преко планине Букуље, кроз букову и храстову шуму, па низбрдо до прелепог Гарашког језера. Предвиђен је одмор на обали језера. Могућ је и обилазак цркве св. Пророка Илије, храста лужњака, Паун-стене и воденице.

Jezero Garaši

  • Траса: 25 км
  • Трајање туре 7 -8 сати

О ГАРАШКОМ ЈЕЗЕРУ

Извор: Аранђеловац online

На 10 км од Аранђеловца је 1976. године подигнуто акумулационо Гарашко језеро за снадбевање водом Аранђеловца и околине. Језеро лежи на површини од око 65 ха, највеће дубине 22 м, порибљено је и представља омиљено излетиште заједно са базеном поред самог језера који у свом садржају има и спортске терене и угоститељски објекат.

Даље путем ка центру села налази се спомен чесма подигнута Гарашанима палим у ослободилачким ратовима (Друга армија српске војске је 1914. године пред Колубарску битку била једно време смештена у овом селу под командом војводе Степе Степановића). Иза чесме, поред школе "Илија Гарашанин" налази се храст лужњак стар око 300 година који је под заштитом државе и представља праву реткост српске флоре. Преко пута је необична атракција Паун-стена, а низводно низ реку Букуљу налази се воденица из Ранковићеве приповетке "Ђавоља посла". У селу постоји и црква св. Пророка Илије освештана 2005. године поред које треба да се гради споменик Илији Гарашанину и Светолику Ранковићу.

TOP