Орашац

Обилазак споменичког комплекса "Орашац"

Јашући питомим пределима Шумадије, преко ливада, кроз шуму, око језера, па пределима са којих се пружају сјајни видици ка Космају, Руднику, Букуљи, Веначацу, Острвици, Опленцу…, стиже се до споменичког комплекса “Орашац”. Обилазак комплекса, посета етно селу,  ручак у Орашцу.  Повратак за Аранђеловац у вечерњим часовима.

1200px Karadjordje orasac2

Село Орашац, као и многа друга села у Србији било је непознато све до избијања Првог српског устанка. Од тог историјског датума Орашац се спомиње и спомињаће се, како каже један историчар, све док буде српског рода и порода. Спомињаће се и обележавати као што је то чињено од избијања устанка до данас.
Први јавни објекат посвећен избијању Првог српског устанка у Орашцу је Народна школа-спомен на устанак под Карађорђем у Орашцу. Пре овог меморијала од јавних објеката у Орашцу су вец биле саграђене школа и црква.

graphic11

Црква је подизана у времену од 1868.до 1870.године.То је једнобродна засведена скромна грађевина, масивно зидана, једноставне архитектуре и складних пропорција, са скромније обрађеним венцима. У основи је правоугаоног облика, на истоку се завршава споља петостраном, а изнутра полукружном олтарском апсидом, а на западу улазним предворјем. Апсида је покривена полукалотом. Омалтерисана је споља и изнутра. Унутрашњост цркве је малана посном бојом у више тонова, нарочито је истакнута профилација пиластера. Фасада је прскана у два тона, истакнути су украси око прозора, портала и венаца. Врата су од пуног дрвета с испунама и профилацијом. На прозорима са спољне стране уграђене су решетке од кованог гвозђа. Црква има звоник на преслицу. Није познато ко је цркву пројектовао.

У цркви се налази иконостас са 24 иконе, рад Стеве Тодоровића, једног од најистакнутијих српских уметника из друге половине XИX века. На иконама су представе светитеља и сцене из Новог завета. Познате су иконе:Сусрет Богородице и Јелисавете, Христ и Самарјанка, Вазнешење, Богородица Одигитрија, Христ Пантократор, Св. Јован, Благовести (2 иконе),Ваведење, Рођење, Крштење, Св.Тројица, Преображење, Сретење, Васкрешење, Пророци (6 икона) и Распеће, Св. Јован и Богородица (3 иконе).
Спомен-школа Првом српском устанку подигнута је 1932.године. Налази се у центру села, стотину метара од старе школе и у непосредној близини цркве. По причању неких мештана, Спомен-школа је трећа школа подигнута у Орашцу. Прва школа се налазила на простору испред данашњег школског фудбалског игралишта, близу пута Орашац-Марковац.

За изградњу Спомен-школе формиран је 1929.године Одбор за подизање Спомен-школе И Кара-Ђорђевом устанку у Орашцу. Поред осталих чланова, у Одбору су били и житељи Недељко Тодоровић,председник општине Орасацке и Љубисав Р.Михаиловиц, учитељ. Школа је грађена од четвртастих камених блокова савршеном прецизношћу и складном пропорционалношћу. Површина приземља и спрата објекта износи 520 м2. Пошто је подигнута на падини прилази јој се степеништем. Кровна конструкција је од резане грађе (двојна столица), а покривач бибер-цреп. Сви прозорски отвори су у темену лучког облика, обрађени у камену, док су међупрозорски ступци профилисани у облику стилизованих стубова у камену. Столарија је у складу с отворима за прозоре и врата, изведена с испуном у футеру. Изнад улазних врата школе, на белој мермерној плочи уклесан је текст:

"НАРОДНА ШКОЛА-СПОМЕН НА УСТАНАК
ПОД КАРАЂОРЂЕМ У ОРАШЦУ
ЗАХВАЛНА ШУМАДИЈА ПОДИЖЕ ОВАЈ ДОМ ЗА СПОМЕН И
СЛАВУ ВЕЛИКОМ КАРАЂОРЂУ И ОСТАЛИМ МНОГО
ЗАСЛУЖНИМ ПРЕТЦИМА КОЈИ 1804.ГОДИНЕ НА ОВОМ МЕСТУ
ДИГОШЕ УСТАНАК И ОТПОЧЕШЕ ВЕЛИКО ДЕЛО НАРОДНОГ
ОСЛОБОЂЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА"

Изнад плоче је био грб Краљевине Југославије, који је скинут 1945.године, а уместо њега постављен грб ФНРЈ.
У ходнику школе, на спрату, на левој страни зида, налази се слика Паљење хана у Сибници,а десној страни слика Дизање устанка. Слике су рад Зике Тодоровића из Аранђеловца, датиране 1954.годином. У приземљу школе, такође у ходнику, налази се слика Сеча кнезова на Колубари, рад академског сликара Александра Ђоновића, такође из Аранђеловца, насликане 1960.године.

Краљ Александар И Карађорђевиц дао је велики допринос и прилог за изградњу школе у Орашцу, коју је пројектовао архитекта П.Гачић из Београда.
Спомен-чесма посвећена избијању Првог српског устанка 1804.године у Орашцу, подигнута је на локацији Марићевића јаруга, недалеко од цркве и куће за становање свештеника, од четвртастих камених блокова у форми зида. На средњој плочи уклесан је текст: "НА ОВОМ МЕСТУ
15.ФЕБРУАРА 1804.ГОДИНЕ
ПОДИГНУТ ЈЕ ПРВИ СРПСКИ
УСТАНАК"

TOP