Историја коњичког спорта у Србији

akti003

Јахање коња је било познато народима древних цивилизација још 3500 година п.н.е. током векова су се усавршавали начини на које су коњи користили за превоз, лов, ратовање и такмичење. На античким олимпијским играма су се на хиподрому одржавала бројна коњичка такмичења (јахање коња и вожња двопрега и четворопрега). И у старом Риму су била позната и веома посећена хиподромска такмичења у чувеном Циркусу Максимусу. У XИВ веку Европљани су почели да се интересују за теоријске и војне аспекте коњарства175, док су се Енглези окренули више спортској употреби коња посебно у тркама и лову. Коње су у Нови свет довели шпански освајачи 1500. године. Када су у XИX веку мотори почели да замењују коње у раду и превозу, спортски аспекти јахања су постали важнији. Данас популарност коњских трка и такмичења обезбеђује средства за узгајање и очување различитих раса коња. Ова такмичења су присутна на Олимпијским играма од њиховог почетка 1896. године.

Већ се почетком XIX века у Србији, тадашњем београдском пашалуку, одржавају коњске трке. Лист за привреду и витештво "Витез", доноси 1890. године чланак и низ интересантних детаља са трка у Шапцу из 1829. године. У књизи "Путовање по Србији" немачки путописац Ото Дубислав Пирх описује трке у Чачку којима је присуствовао.

1829. године. У Београду је до првих трка дошло 1863. године. Под именом "Удружење официра за дресуру коња и приређивање трка" у Београду је основано 1885. године наше прво коњичко друштво. У Шапцу је 1888. године образовано прво "Коло јахача". Десет година касније "Кола јахача" су основана у Нишу, Крагујевцу, и Зајечару, а годишњи збор нешто раније формираног српског јахачког друштва у Београду одлучује да промени име у Дунавско коло јахача. Утакмице у правилном јахању и дресури коња биле су претече турнирског спорта код нас. У то време основана је у Београду прва школа јахања.

При државној ергели Љубичево образована је 1894. године "Школа за коњарство", која неколико година касније мења назив у "Школа лаких јахача" орјентишући се на школовање кадрова за трке. Тек се пред И светски рат одржавају такмичења у турнирском спорту, галопским и касачким тркама данашњег типа. Касачке трке једнопрежне и двопрежне приказане су у Београду 1909. године. Најредовније се одржавају између два рата, на Београдском хиподрому, све до 1936. године. У Топчидеру је 1911. године организовано прво јавно такмичење у дресурном јахању и прескакању препона.

У раздобљу између два рата турнирски спорт се све више развија и постиже међународну афирмацију мањих размера. После ослобођења при Фискултурном савезу Југославије формиран је Одбор за коњички спорт, који 1949. године постаје самостална организација под именом Коњички савез Југославије. Године 1947. основан је Коњички савез Србије. У Пожаревцу се прве недеље септембра у свакој сезони приређују Љубичевске коњичке игре, које су прерасле у једну од највећих манифестација овог спорта.

TOP